Czesław Słania, född 22 oktober 1921 i gruvstaden Czeladz i Schlesiens vojvodskap, död 17 mars 2005 i Krakow. 

Han var en polsk-svensk frimärks- och sedelgravör och grafiker.

Från 1946 studerade Slania vid Krakows konsthögskola där han utexaminerades 1950 efter att han specialstuderat precisionsgravyr. Redan medan han studerade fick han anställning som medhjälpare till Marian Romuald Polak vid det polska statstryckeriet där han arbetade i sex år. Den 1 augusti 1950 gavs det första frimärket ut där han deltagit som gravör. Det är en bild av en arbetare och en duva och gavs ut i samband med en fredskongress i Warszawa. Året efter gavs det första frimärket ut som var helt graverat av honom. Enligt den polska sexårsplanen som fastställdes 1951 utförde han frimärkena General K Swierczewski, Filosofen Avicenna, N Gogol och V Hugo 1952 för att under 1954 utföra en djurserie följt av Chopin och Copernicus 1955 en av hans sista frimärksgravyrer i Polen blev Monumentet över Warszawaghettot.

År 1956 flyttade den 35-årige Slania till Sverige där han till en början arbetade som frilansgravör i Stockholm. Han fick anställning vid Postverket 1959. Han producerade sedan ett stort antal frimärksgravyrer efter förlagor tecknade av olika konstnärer eller fotoförlagor. 

Han arbetade inte bara åt det svenska postverket utan åt sammanlagt 34 länders postverk och dessutom med sedlar åt tio länder. Slania utsågs dessutom till hovgravör i Sverige, Danmark och Monaco.

Du kan också läsa mer om honom på det Danska Post och Tele Museumet http://www.ptt-museum.dk/en/online_magazine/previous_articles/post/index.php?id=78 eller se Wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Czes%C5%82aw_S%C5%82ania